Cum pregatim o excursie

Pregatirea unei ture pe munte

   
      Frumusetile alpestre ale Carpatilor sunt accesibile astazi tuturor oamenilor care doresc sa le cunoasca. Dintre ele insa, natura isi pastreaza ascunse unele curiozitati daruindu-le numai acelor drumeti, care prin efort si perseverenta i-au putut invinge obstacolele.
     “Cine fotografiaza, pastreaza o parte din viata”, spune un tratat de fotografie si nimanui nu i se potriveste mai bine zicala, decat iubitorilor de munte. Ei simt neincetat nevoia intoarcerii cu gandul la peregrinarile prin munti. Pentru ei amintirile si intamplarile trecutului sunt izvoare de reimprospatare pentru ceea ce vor realiza in viitor. Fotografia le va fi mijlocul ideal de a perpetua, intorsi in viata orasului, senzatiile incercate in mijlocul muntilor, iar feluritele lor aspecte, prinse in atatea imagini, vor reaminti maretia, pitorescul sau asprimea muntelui, expresia unui efort fizic, viata de cabana, escaladarile, peripetiile, etc.
     La munte anotimpurile sunt foarte capricioase. Uneori vara este mai racoroasa decat primavara ori toamna inregistreaza geruri mai puternice decat ale iernii. Adeseori suntem inclinati sa nesocotim conditiile atmosferice atat de schimbatoare la altitudine.
     Un capitol special il formeaza echipamentul. Anotimpurile la munte se diferentiaza foarte putin. Iarna se confunda cu toamna si vara cu primavara. Uneori in miezul verii putem trece de la un anotimp la altul in cateva ore si atunci, echipamentul, uneori neglijat in favoarea aparaturii foto sau a alimentelor, incepe sa-si spuna cuvantul.

     ECHIPAMENTUL :
-bocancii : sunt obligatorii. Cei din comert, prevazuti cu talpa de cauciuc, au aderenta buna, sunt usori si bine croiti, ceea ce este foarte important, de aceste calitati depinzand buna dispozitie in ascensiune si siguranta deplasarii “alaturi de drum”, pentru cautarea unghiului de poza.
-ciorapii de rezerva, caciulita si manusile: joaca uneori roluri importante in excursii. 
-pelerina de ploaie
-rucsacul : ideal ar fi cel care merge singur. Din pacate acesta inca nu s-a inventat.:)
-cortul : de terenul si orientarea aleasa pentru instalarea cortului, depinde odihna de peste noapte.Asadar in timpul deplasarii, cu doua ore inaintea apusului incepem cautarea  unui loc pentru bivuac. De obicei drumetii cunosc tehnica montarii cortului si stiu ca el trebuie sa fie asezat pe un loc plat, uscat si in apropierea unei surse de apa potabila. Pe creste avem intotdeauna curenti reci sau vanturi neplacute, pe fundul vailor sau in depresiuni, temperatura este mai racoroasa. De aceea sa instalam bivuacul la jumatatea pantei, unde ne asiguram o clima blanda si lipsita de curenti. In cazul ca avem padure, instalam cortul la marginea ei sau in luminisuri. Padurea de foioase are solul mai umed, deci va fi mai rece. Padurea de rasinoase are solul mai uscat, deci va fi mai cald.
-izopren

 Accesoriile obligatorii pentru drumet sunt:
1. chibriturile
2. lanterna
3. briceag sau cutit
4. bidon pentru apa
5. articolele de toaleta si igiena
6. o mica trusa sanitara

   
 Pentru ascensiunile de lunga durata, mai ales in cele cu innoptarile la cort, unele accesori facultative se incadreaza, din necessitate, in randul celor obligatorii. Din gama extrem de variata a acestora recomandam :
1. cutia de alimente
2. tacamul
3. farfuria si cana din plastic sau metal
4. un mijloc de incalzire a hranei, care sa functioneze cu spirt, gaz sau alt combustibil


     ALIMENTATIA
     Efortul depus in ascensiune supune organismul unui consum de energie suplimentar. In aceasta situatie regimul alimentar  trebuie sa dea caloriile necesare pentru recastigarea fortelor diminuate. Alimentele consumate trebuie sa fie hranitoare, usor asimilabile, nealterabile si de un volum redus.
     Dupa elemente chimice pe care le contin, ca si dupa caracteristicile ori efectele lor, substantele hranitoare de care are nevoie organismul, se impart in 5 mari grupe:
a.)    Protide (albumine)
b.)    Glucide (hidrocarbonate, adica fainoase si zaharuri)
c.)    Lipide (grasimi)
d.)   Vitamine si minerale
     Alaturi de aceste 5 grupe care alcatuiesc substantele hranitoare, tot atat de importanta este apa, fara de care nu este posibila efectuarea proceselor metabolice din organism.


     IGIENA
     Este arta de a intretine sanatatea.
Igiena individuala recomandata drumetilor cuprinde trei grupe importante:
► igiena corporala
► igiena imbracamintii
► igiena incaltamintei
     In excursie, ca si in viata de toate zilele, starea de curatenie a pielii se modifica in permanenta, datorita impuritatilor din mediul extern, sarurilor ramase pe piele in urma evaporarii transpiratiei, cat si datorita grasimii care favorizeaza retinerea prafului si a microbilor. Deci mentinerea curata a pielii prin spalare este de mare importanta.
     Imbracamintea igienica trebuie sa fie adecvata activitatii respective. Imbracamintea de munte are rolul de a mentine constanta si normal temperatura corpului de a-l proteja impotriva frigului, vantului, umezelii, caldurii, etc. Trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
-          sa permita ventilatia aerului prin tesatura, pentru a asigura respiratia pielii
-          sa fie adaptata dimensiunilor corpului
-          sa fie curata.
     Incaltamintea potrivita dimensiunii piciorului este singura care asigura o circulatie a sangelui normal si nu produce rozaturi in timpul mersului, iarna nu favorizeaza degeraturile.


     ANTRENAMENTUL
     Ascensiunile schimba modul obisnuit de viata. De la comoditatea vietii cotidiene, trecem la un efort sustinut si de lunga durata. Foarte multi drumeti neantrenati simt in timpul ascensiunii tulburari, cauzate de altitudine. Presiunea aerului, care scade pe masura ce creste altitudinea, provoaca unor persoane svacniri in tample si vajaituri in urechi. Senzatiile dispar odata cu adaptarea, care de obicei, pentru Carpatii nostri, se face in cateva ore.
     Obiceiuri la care trebuie sa renuntam: alcoolul si tutunul.
     Alcoolul sub orice forma este vatamator in sport sau in ascensiuni, fiind incompatibil cu efortul.
     Oxidul de carbon, provenit din arderea tutunului, foitei, etc., combinandu-se cu hemoglobina, impiedica combinarea acesteia cu oxigenul si de aici buna oxigenare a tesuturilor. In aceste conditii sufera tocmai tesuturile cele mai specializate: creier, inima, muschi, vase, glande. In ascensiuni, pe viscole sau timp geros, fumatorii sunt mai vulnerabili la degeraturi si inghet.


    ACCIDENTELE  IN  MUNTI  SI  PRIMUL AJUTOR
     Sunt unele accidente si imbolnaviri mai putin alarmante, ce pot fi tratate de bolnavi, coechipieri sau alte persoane, intalnite pe traseu ori la cabana. Cele mai frecvente: 
  


Raul de munte
Raul de inaltime sau ameteala inaltimilor

Epuizarea

Insolatia

Degeraturile



Cauze


Lipsa de oxigen, oboseala organismului, lipsa de antrenament, frigul



Frica de abis
Lipsa de antrenament,
nerespectarea regulilor mersului
pe munte:hrana insuficienta,rucsac greupopasuri putine.


Sederea sau mersul indelungat in bataia soarelui,mersul fara palarie pe cap.


Expunere indelungata la frig


Simptome
Dureri de cap, ameteli, slabire, vajaituri in urechi,enervare,greturi,palpitatii si mai rar,respiratie grea
Scaderea poftei de mancare,probleme cu somnul,dificultate de concentrare,senzatia de voma,etc.


Crampe musculare

Inrosirea pielii,oboseala,ameteala,dureri de cap,varsaturi, etc.
Partile atinse au o culoare palida,extremitatile atacate sunt reci si insensibile.





Remedii


Vara: odihna la umbra si la adapost de vant,ritm de mers moderat. Iarna:caldura,bauturi dulci si fierbinti,cafea.

Antrenament gradat si supravegheat,popasuri pe locuri sigure deasupra abisului cu indemnul ca cel in cauza sa priveasca spre gol si pe deasupra lui spre orizont.


Repaus in conditiile
unui climat bland,alimentative substantial cu hidrocarburi:zahar,
miere,glucoza,cafea.


Sa ne ferim de razele soarelui,sa purtam pe cap o palarie cu boruri,in caz de insolatie:ungem pielea cu alcool diluat,albus de oua sau iaurt.

Purtarea unui echipament adecvat anotimpului,alimentatie bogata caloric,dozarea efortuluischimbarea ciorapilor si manusilor uzi,etc.
   

     TRUSA  DE  PRIM  AJUTOR
     Trusa de prim ajutor va contine: vata, septoplast, fese, leucoplast, spirt medicinal, picaturi de davila, algocalmin, aspirina, antinevralgic, faringosept.
     Prevenirea accidentelor. “Paza buna alunga primejdia rea”, spune o zicala batraneasca.
Reguli prezentate sub forma de “legi”:
- Nu programati o excursie in munti, daca nu aveti o sanatate buna.
- Alegeti intotdeauna itinerarul potrivit antrenamentului si posibilitatilor fizice ce le aveti.
- Echipamentul vestimentar al drumetului are uneori o importanta vitala. Cand pregatiti o excursie sa-i acordati atentia corespunzatoare.
- Nu intreprindeti ascensiuni singur.
- Incepeti ascensiunea la primele ore ale diminetii, ca sa o puteti termina inaintea innoptarii. Mersul pe intuneric este foarte periculos.
- Pe vreme nefavorabila, inapoierea din traseu este considerate performanta de prestigiu.
- Cand simtiti oboseala, alimentati-va des si rational, evitati deshidratarea, nu consumati alcool.
- Muntele se cucereste cu rabdare si intelepciune, curajul nu trebuie confundat cu temeritatea, nu bravati, tehnica mersului pe munte are reguli precise, necunoscandu-le puteti provoca accidente.
- Respectati-va tovarasii de drum, nu parasiti niciodata pe cel obosit, ajutati-va reciproc cand nevoia o cere.
- Inainte de a parasi cabana, inscrieti echipa in registrul special, aratand itinerariul ce-l veti urma. Cunoscand ruta, echipele Salvamont pot interveni, la nevoie, mult mai repede.
- Cand sunteti surprinsi pe creasta de furtuna cu descarcari electrice, coborati la pas pe unul din versanti si adapostiti-va langa o stanca cu varful plat. Daca sunteti in padure, stati la 4-6 metri distanta de tulpina copacilor. Altfel riscati sa fiti electrocutati.
- Respectand indicatiile de pe sagetile si tablele de orientare, evitati catastrofele provocate de avalanse.  


Cum aranjam lucrurile in rucsac?

Rucsacul de tura ar trebuie sa fie confectionat din material impermeabil, respectiv cordura sau oxford (preferabil cordura). Este un material foarte rezistent la uzura, mult mai dur decat clasicul “plastic” intalnit la rucsacii obisnuiti din comert. Trebuie sa aiba o culoare vie (rosu, galben, portocaliu sau albastru). Este de preferat sa nu se foloseasca rucsacii de tip vechi cu cadru metalic sau ranitele militare, deoarece in zilele noastre exista materiale mai performante care ofera atât un confort suplimentar cat si o mai mare usurinta in folosire.
Cum se “face” (aranjeaza) rucsacul?
Hainele si sacul de dormit se pun mai intai in pungi de plastic!
Sunt cateva principii de care trebuie sa tii cont cand faci bagajul: distribuirea greutatii, usurinta accesului la cele mai folosite lucruri, grija ca unele obiecte sa nu se sparga/rupa.
Impartirea optima a greutatii in rucsac (in turele lungi mai ales) pentru a evita oboseala se face astfel:

* 1. Jos se aseaza lucrurile usoare (si sacul de dormit)
* 2. Urmeaza cele cu greutate medie
* 3. In dreptul omoplatilor se aseaza ce este mai greu
* 4. La exterior se aseaza lucruri usoare
* 5. Trusa medicala trebuie sa fie cat mai la suprafata

De ce nu e bine sa pui mancarea (lucrurile grele) jos?
 In mod normal, fara greutate in spate, centrul de greutate este undeva in dreptul abdomenului, la egala distanta de picioare. Acest lucru tinde sa se schimbe cand purtam o greutate in spate, si pentru a ne echilibra ne aplecam inainte. Daca greutatea e in spate – jos, in dreptul bazinului, ca sa ne echilibram ne vom apleca mai puternic; in schimb, daca greutatea este in dreptul omoplatilor, ea este mai aproape de centrului natural de greutate, deci aplecarea va fi mai mica, iar in ture lungi acest lucru ne va da un mai mare confort.
Daca pui lucrurile grele prea sus, te vor dezechilibra prea usor, fii atent/a si la acest aspect.
Foloseste legaturile din dreptul braului, astfel greutatea pe umeri va fi mai mica. Strange bine legaturile, ca bagajul sa nu se miste in toate directiile, cum ar vrea el.
Obiectele casante (ia cat mai putine cu tine) trebuie bagate intre haine, sa nu se loveasca si sa nu se sparga.
Lucrurile la care vrei sa ai acces des le vei pune in buzunarele rucsacului, sau deasupra. Nu iti doresti ca pentru un pachet de servetele sa desfaci jumatate de bagaj.
Foloseste tot spatiul rucsacului, nu lasa spatii goale. Incearca pe cat posibil sa ai totul in rucsac si sa nu ai alte “anexe” (plase, etc.) fiindca la drum sunt foarte incomode si te vor obosi, asta pe langa faptul ca ai sanse sa se rupa. Pliaza bine de tot hainele, sa ocupe cat mai putin loc. Daca cumva in rucsai ai luat o cana din plastic sau aluminiu, in ea poti baga alte obiecte, economisind spatiu.
Nu lua lucruri inutile in calatorie, orice gram in plus conteaza! (ex.: 3 perechi de pantofi, rochie de seara, super-trusa de machiaj, etc.). Stiu ca va fi greu, dar parada modei chiar se tine altundeva!


 Alege-ti sacul de dormit potrivit si intretine-l corespunzator !

             Sacul de dormit in sine nu te incalzeste, ci functioneaza in urmatorul mod: retine aerul
cald, formand un strat cald in jurul corpului tau. Acest aer care este incalzit de catre corpul tau,
formeaza un strat protector intre tine si mediul inconjurator.
Inainte de a cumpara sacul tau de dormit:
1. Gandeste-te unde si cand doresti sa folosesti sacul de dormit?
             Sacul de dormit de obicei este echipamentul care ocupa cel mai mult loc din rucsac, de
accea alege-l pe cel mai putin voluminos si cu greutatea cea mai mica tinand cont insa de
conditiile in care vrei sa-l folosesti. Cu cat sacii sunt mai rezistenti la temperaturi scazute, cu
atat sunt mai voluminosi si, in majoritatea cazurilor, mai grei.
Ia in considerare urmatoarele:
· In ce locuri ai de gand sa-l folosesti (la munte, la mare sau poate la Polul Nord)?
· In ce anotimp ai de gand sa-l folosesti?
· In ce conditii de temperatura si vreme? 
             2. Alege sacul cu zona termica potrivita!
             Zonele termice de obicei sunt stabilite pentru un utilizator cu o conditie fizica medie, care are o perceptie normala la variatiile de temperatura. Este important de subliniat acest lucru deoarece utilizatorii sunt diferiti, zonele termice difera si ele de la caz la caz.
             Confortul maxim este asigurat de la media zonei termice spre treimea inferioara, iar temperatura minima este temperatura de risc care este influentata de mai multi factori: umezeala, vant, ger uscat, altitudine, alimentatie, metabolism, oboseala si nu in ultimul rand circulatia sanguina a utilizatorului.
             Confortul sacului indica acea temperatura care corespunde unei utilizari normale pentru
un individ cu o buna conditie fizica, in care sacul de dormit iti confera simtul confortului. Iar
temperatura minima extrema corespunde acelei temperaturi la care sacul nu te mai protejeaza,
deoarece competentele sale sunt depasite.
             Cand vrei sa-ti alegi sacul potrivit, fii atent la urmatoarele:
· Incerca sa evaluezi temperatura de noapte a locatiei in care vrei sa ajungi. Majoritatea excursionistilor    care prefera excursiile de vara dorm in conditii de temperatura de –5 si +10 grade. Asta insa difera in functie de clima, anotimp, si inaltime.
· Ia în considerare obiceiurile tale, daca preferi sa dormi in caldura sau in racoare.
· Nu uita ca intervalele de confort de temperatura propuse de producatori sunt doar informative, compara-le cu intervalele pe care ti le consideri potrivite, pentru a-ti alege modelul ideal.
             Orice sac are niste limite de toleranta la temperatura, care daca sunt depasite, se pierde senzatia de confort. Acest aspect este valabil si daca dormi vara intr-un sac de expeditie de -20 grade si afara sunt +20 de grade (si nu poti adormi de cald, ai senzatia de disconfort...), dar si in situatia opusa cand dormi iarna intr-un sac de vara, care are extremul la -5 si afara sunt -20 (este evident ca iti va fi frig si nu numai atat...).
Cateva temperaturi minime extreme de referinta pentru diverse categorii de saci:
· sac de vara /-3 , -5 grade Celsius
· sac de 3 sezoane /-10 grade Celsius
· sac de iarna /-15 , -25 grade Celsius
· sac de expeditie /-30 , -45 grade Celsius
             Ca sfat practic: daca nu esti cumva „urs polar”, pentru baieti este recomandabil sa alegi un sac de dormit cu 1-2 grade in plus, iar pentru fete cu 3-5 grade in plus comparabil cu gradul de confort calculat de tine. Daca esti obosit sau ti-e foame, simtul frigului este mai accentuat, iar daca folosesti indelungat sacul de dormit, capacitatea de termoizolare a sacului se diminueaza. De asemenea este mai usor sa desfaci fermoarul sacului daca ti-e cald, decat sa te trezesti in toiul noptii si sa dezbraci haine de pe tine. In cazul in care sacul de dormit este rece in interior iar tu te pregatesti de dormit in cort sau intr-o incapere rece, pana se creeaza o temperatura confortabila in sacul de dormit este recomandat sa bagi si capul inauntru, astfel, aerul cald respirat face ca temperatura sa creasca mai repede in sac. Acest procedeu ajuta la incalzirea sacului, dar si a corpului.
              3. Verifica umplatura
              Greutatea si spatiul pe care il ocupa sacul de dormit in rucsac depinde in mare parte de umplutura.
Umplutura poate fi clasificata in doua categorii:
Umplutura naturala (puf de gasca)
                                  · Avantaje: este un material foarte usor, si eficient, cu caracteristici de comprimare
                                                     excelenta, sacul cu puf se incalzeste instant.
                                  · Dezavantaje: daca devine ud isi pierde capacitatea de termoizolare (exceptie         pufurile siliconizate) si dureaza mult pana se usuca. Se toaca in timp. Nu este recomandat celor care doresc sa-l foloseasca in anotimpuri umede. Puful de calitate este mai scump, decat umpluturile sintetice.
Umplutura sintetica
                                 · Avantaje: in conditii umede este un izolant mai bun decat puful. Se usuca rapid, usor de intretinut, au o viata lunga, pret mai mic.
                                 · Dezavantaje: in conditii uscate si temperaturi scazute nu se pot compara cu sacii de dormit din puf.
             4. Alege forma!
             Cat este de confortabil, cat spatiu ocupa la impachetare, toate acestea depind de forma sacului de dormit.
Sarcofagul (mumie): Acesta este un sac de dormit ingust, astfel este mai usor si are o capacitate de izolare mai buna. La picioare este ingust, iar la umeri se largeste si se termina cu o gluga.
· Avantaje: datorita formei inguste sunt mai eficiente si mai usoare.
· Dezavantaje: pentru unii oameni este incomod datorita formei inguste.
Tip plapuma: Acesta este un sac de dormit folodit pe vreme calda. Este larg, astfel se pierde mult din caldura corpului, poate fi desfacut complet, avand forma de plapuma, majoritatea nu au gluga.
· Avantaje: pot fi folosite în diferite moduri si sunt spatioase.
· Dezavantaje: nu izoleaza prea eficient, sunt grele si ocupa spatiu mare.
 
             Verifica designul si accesorile sacului!
             Majoritatea sacilor de dormit moderne au diferite accesorii, care au ca scop retinerea cât mai bine a caldurii corpului.
· Cusăturile: Sacii de dormit de 3 sau 4 anotimpuri sunt cusute cu cusatura calda, ceea ce inseamna ca materialul exterior si interior este cusut independent, existând un spatiu intre ele.
· Fermoarul: Cand dormi (si nu numai), picioarele sunt partea corpului, care se racesc cel mai repede. Din aceste considerente sacii de dormit cei mai calzi fie nu au fermoar, fie au fermoar doar pe partea superioara a sacului. Un alt caz reprezinta sacii de dormit cuplabili, in cazul acestora unul dintre saci are fermoarul pe partea dreapta, iar celalalt are fermoarul pe partea stanga, astfel se pot cupla. Acesta este una dintre cele mai calde modalitati, desi in acest caz gulerul si gluga sacului de dormit isi pierd partial rolul.
· Gluga: Aproximativ 50% din caldura corpului poate fi pierduta pe la cap, iar gluga are menirea sa retina aceasta caldura. Sacii de dormit cu temperaturi de confort sub 0 grade obligatoriu trebuie sa fie prevazute cu gluga!
· Gulerul: Acesta este un fel de inel care se gaseste in interiorul sacului cam pe la umar, are un snur cu care poate fi strans, ca sa impiedice ca aerului cald sa iasa din sac. Sacii de dormit cu temperaturi de confort sub 0 grade obligatoriu trebuie sa fie dotate cu guler!
· Termoaparator la fermoar: Impiedica ca aerul cald sa iasa din sac pe la fermoar.
              5. Verifica lungimea
              Majoritatea sacilor de dormit se gasesc in doua marimi: unul „Mediu” care este recomandat pana la o inaltime de 185 cm, unul „Lung” care este recomandat pana la o inaltime de 195 cm. Se gasesc si saci de dormit extra lungi, precum si saci de dormit pentru oameni scunzi sau pentru copii.
 
 
 Sfaturi pentru intretinerea sacului de dormit!
 
               Sacul de dormit dupa excursie obligatoriu se usuca, in caz ca este murdar se curata cu o carpa umeda. Niciodata nu se depoziteaza in sacul sau propriu. Sacul de dormit se depoziteaza agatat, sau in lipsa de loc, se pune intr-o punga de hartie in care sacul de dormit incape fara a fi compresat (aceasta metoda este foarte importanta in special pentru sacii de dormit cu puf, dar totodata si pentru cele sintetice). In caz de depozitare necorespunzatoare sacul de dormit poate sa-si piarda din capacitatea sa de izolare termica.
               Atunci cand strangi sacul de dormit ai grija ca partea cu gluga sa ramana la urma, pentru ca aerul sa poata iesi din sacul de dormit mai usor, in acest fel obtinandu-se o mai buna comprimare.
               Nu impacheta si nu rola sacul de dormit cand il introduci in husa lui, incearca sa-l introduci intr-un mod haotic, introdu intai capatul cu picioarele si impinge-l comprimand-ul in sac. Sigur intra tot. Daca il impaturi sau il rolezi risti sa-i lasi dungi pe suprafata materialului, deteriorându-l in timp, iar umplutura se fleceste, se separa, ceea ce nu e deloc bine.
               Cand introduci sacul de dormit in husa lui, ai grija ca tot timpul fermoarul sa fie deschis, altfel risti sa strici fermoarul, sa-l rupi sau sa-l indoi in asa fel incat sa ii faci hopuri. Poti folosi aceasta metoda si cand il pastrezi agatat.
               Exista solutii speciale de spalat sacul de dormit, detergenti pentru reimpregnare si sampon special pentru tipurile de umpluturi. NICIODATA sa nu speli sacul de dormit cu detergenti obisnuiti si NICIODATA sa nu il speli in masina de spalat. Spalarea se face manual, evita sa tragi de material, sa-l freci cu perii sau sa-l largesti.
               Evita expunerea sacului de dormit langa o sursa de caldura prea mare, si evita sa aduci o sursa de foc in preajma sacului de dormit, orice scanteie cat de mica poate sa-ti arda rau sacul de dormit pe suprafata materialului si umplutura. Umplutura de puf si cea sintetica se aprind si ard extrem de repede. Fumatorii si cei care obisnuiesc sa doarma langa vatra cu foc trebuie sa aiba maxima atentie, nu e deloc de glumit, pana la urma este un sac de dormit, nu de prajit.