Gradina Zmeilor si gradina Botanica Vasile fati



Cu siguranta ati mai auzit pana acum de gradina cu meri, cu peri, cu flori, dar niciodata de gradina cu zmei :). De fapt aceasta se numeste Gradina Zmeilor si se afla in apropiere de satul Galgaul Almasului din judetul Salaj.

Gradina Zmeilor reprezinta o rezervatie geologica compusa din numeroase stanci uriase. Formatiunile de aici au luat nastere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie dealul Inchieturi (376 m) si alunecarea lor pe argilele vinetii de la baza, spre firul parului Dosului.


Legenda povesteste despre o fata indragostita de o catana si transformata intr-o stana de piatra de blestemul mamei vitrege. Pana la alunecarile de teren din 1971, aceasta stanca avea forma unei fete cu parul lung, cu ulcior in mana si o donita in spate. Celelalte stanci au diferite forme si au fost botezate de localnici cu diverse nume. Intreg complexul de stanci este considerat un fund de mare cu roci vulcanice.
Dupa ce am campat si "ne-am reincarcat  putin bateriile", ne-am hotarat sa facem o plimbare prin gradina, pentru a admira privelistea de la inaltime.






Greu la deal in adidasi pe un teren alunecos, am lasat ghetele la cort, ceea ce s-a dovedit a fi o decizie neinspirata.

Merge si un dans la un asa foculet ;)
De Dimineatza am avut o ceata foarte deasa, insa aceasta nu ne-a impiedicat sa ne urcam pe un zmeu sa ne bem cafeluta.




In aceasta tura am vizitat Gradina Botanica Vasile Fati, aceasta fiind situata in N-E orasului Jibou. Vasile Fati a fost atat fondatorul cat si directorul acestei minunatii, din anul 1968 pana in 2007, cand se stinge din viata.
Gradina  este organizata pe sectoare, fiecare sector grupeaza plantele dintr-un anumit punct de vedere, un complex de sere colectionare, de microproductie si cercetare, un acvariu, un parc zoo, o frumoasa si moderna grădina japoneza






 Gradina Japoneza
 
Pe Fundal: Castelul Wesselenyi
 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu